KS HP 2015-2018

Vår politik

Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan har byggt. Vi ska vara den politiska kraft som bäst förstår – och som steg för steg – kan lösa de stora framtidsutmaningar som Sverige, Stockholmsregionen och Upplands-Bro kommun står inför idag. Det kräver hårt arbete, det finns inga enkla lösningar – men vi kommer att klara det.

Socialdemokraterna är därför framtidspartiet i svensk politik.

Som socialdemokrat så står vi upp för människors lika värde. Det innebär att vi ska ha ett samhälle som bygger på alla människors möjlighet att utveckla sin frihet. Det kräver ett samhälle som är både solidariskt och rättvist.

Vi har en vision för framtiden. Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.

Därför investerar vi i fler jobb och en bättre skola.

 

Antirasism

Socialdemokraterna är ett antirasistiskt parti som strävar efter jämlikhet oavsett hudfärg, etnicitet, kulturell tillhörighet eller religion. Vi socialdemokrater står upp för alla människors lika värde och kan aldrig tolerera rasism och främlingsfientlighet.

Alla människor har lika värde och rättigheter oavsett social, etnisk, kulturell eller religiös bakgrund. Vi är övertygade om att utbyte mellan människor med olika utgångspunkter och referensramar utvecklar vårt samhälle och stärker demokratin.

När personer som bekänner sig till rasism, nazism, fascism och andra högerextremistiska idéer gör försök att hindra mångfalden är det ett allvarligt hot mot demokratin. Och när vi ser att den här typen av antidemokratiskt våld och våldsbejakande grupper förekommer i vårt samhälle behöver vi gemensamt stå upp för att försvara demokratin och våra värderingar om alla människors lika värde.

Det bästa sättet att motarbeta rasism och främlingsfientlighet är att stärka jämlikheten genom att skapa full sysselsättning och utveckla den generella välfärden. Men kampen mot rasism handlar också om att stå upp för våra värderingar och bekämpa fördomar. Det är när arbetslösheten stiger och klyftorna mellan människor ökar som grogrund skapas för intolerans och främlingsfientlighet.

För att stå upp för allas lika värde inriktar vi vårt arbete på hur fler jobb skapas, hur ungdomsarbetslösheten kan stoppas, hur alla barn ges förutsättningar att klara skolan och hur vi ser till att det finns tillräckligt med bostäder och en trygg miljö. Vi socialdemokrater är övertygande om att främlingsfientligheten motarbetas när arbetslösheten pressas tillbaka och vi kan investera i mindre klasser och fler lärare i skolan. Vi socialdemokrater vill se ett land där vi samlas för att utveckla vår demokrati och samhällsmodell. Alla behövs i det arbetet!

Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i välfärden

Vi socialdemokrater vill att det införs nationella kvalitetslagar med skarpa bemanningskrav för ordning och reda i välfärden. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden. Nya resurser till välfärden går före skattesänkningar.

Anmälda fall av allvarliga skador eller händelse med risk för allvarliga skador har ökat med cirka 40 procent i sjukvården sedan 2006.

Larm om vårdskandaler på äldreboenden har blivit vanligare och Socialstyrelsen gjorde efter en inspektion av 100 demensboenden bedömningen att mer än hälften av boendena hade för låg bemanning.

Jämförelser visar att bemanningen i fristående skolor och på privata äldreboenden i genomsnitt är lägre än i den kommunala verksamheten.

Sverige behöver en annan riktning. Människor har rätt att förvänta sig en betydligt bättre välfärd och att deras skattepengar används på ett bättre sätt. Genom att ställa fler och tydligare krav på bland annat bemanning kan kvaliteten förbättras och privata vinster avsevärt begränsas, samtidigt som mångfald och valfrihet i välfärden garanteras.

Idag finns exempel på att privata företag inom välfärden tummar på kvaliteten för att kunna göra stora vinster i fristående skolor och privata äldreboenden. Det är oacceptabelt. Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägares vinstuttag.

Socialdemokraterna har ett mål som är viktigare än alla andra: Till år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. Med fler jobb får vi också råd med en välfärd att vara stolta över.

Nationella kvalitetslagar som reglerar vilka spelregler som ska gälla för privata utförare inom välfärden. Personaltäthet och andra kvalitetsrelaterade kostnader ska inte kunna vara väsentligt lägre i privata verksamheter än i offentliga.

En offentlighetsprincip och meddelarfrihet för personalen i hela välfärden.

Krav på långsiktigt ägande, minst 10 år, för att få äga och driva offentligt finansierade välfärdstjänster.

Krav på öppna böcker och att ekonomin ska redovisas öppet på såväl koncern- som enhetsnivå.

Uppdra åt stat och kommun att stoppa överetableringen av skolor. Stoppa möjligheten att köpa sig förtur (gräddfiler) på offentligt finansierade sjukhus.

 

ARBETE & NÄRINGSLIV

 

En aktiv näringslivspolitik skapar bättre förutsättningar för existerande företag i kommunen samtidigt som nyetableringar av företag i kommunen främjas. En kommunal strategi för jobbskapande åtgärder i samarbete med näringslivsrepresen­tanter, skola, fackliga organisationer och arbetsförmedlingen är ett sätt att knyta samman näringslivets behov med arbetssökande. En strategi där kompetensbehov från näringslivet möter kompetensutveckling och utbildning för arbetssökande är ett effektivt sätt att skapa nya arbetstillfällen och stärka lokala företag.

 

Vår välfärd bygger på att människor har arbete. Inget slöseri är större än arbetslöshet. Därför

ska kommunens inriktning vara att fokusera på jobbskapande åtgärder tillsammans med bl a

det lokala näringslivet.

Kommunen ska tillsammans med det lokala näringslivet arbeta aktivt för att locka nya

företag till kommunen och stimulera utveckling i de befintliga företagen.

Skapa mötesplatser där kompetensutveckling möter kompetensbehov

för hela vår arbetsmarknad och samordna informationen till arbetslösa om

utbildningsmöjligheter.

Arbetsmarknadsinsatserna ska även fokusera på att mobilisera de grupper som finns utanför

statistiken över öppen arbetslöshet och därigenom öka den totala sysselsättningen.

Människor med funktionshinder ska ges särskilt stöd för att finna arbeten som passar dem.

Införa jobbgaranti för ungdomar under 20 år.

Genom utbildnings- och andra utvecklingsinsatser ska kommunen medverka till att

uppsägningar undviks om övertalighet uppstår i någon kommunal verksamhet.

Kommunens näringslivstjänster ska vara lätt tillgängliga. Behandlingen av förfrågningar om

etableringar, utbyggnader mm ska ske snabbt och effektivt.

Utreda möjligheten för information om kommande upphandlingar.

En satsning på bristyrkesutbildningar ska utformas i nära samverkan med näringslivet och

andra arbetsgivare.

Marknadsföra vår kommun brett regionalt och nationellt.

 

SAMHÄLLSPLANERING

 

Upplands-Bro ska fortsätta att utvecklas till en attraktiv bostads- och företagarort. Vår utveckling ska fokusera på att stärka Bro och Kungsängen som tätorter. Men vi ska också öka möjligheten att bo nära naturen i vår rika kulturbygd.

 

Den breda diskussionen kring utbyggnad av nya bostads- och arbetsplatsområden,

vägutbyggnader mm som förts under de senaste åren i samband med översiktsplanearbetet ska

stimuleras att fortsätta. Översiktsplanen revideras varje mandatperiod.

Bro och Kungsängen är två åtskilda tätorter med olika karaktär och profil. De bör båda ges

möjlighet att utvecklas utifrån sina respektive förutsättningar.

Ny bebyggelse bör i första hand utgå från befintliga bebyggda områden och placeras i

kollektivtrafiknära lägen.

Våra centrum bör stärkas, både i Bro och i Kungsängen.

Kommunen ska fortsätta ha en “grön profil” med jordbrukslandskap och skogsområden. Vi ska

säkerställa natur- och grönområden både i närmiljön och i form av större naturo.

 

BOSTÄDER

 

Stockholmregionen, dit Upplands-Bro tillhör, står inför stora utmaningar. En av de största utmaningarna är bostadsbristen. Bostadsbristen drabbar enskilda individer men leder också till att tillväxt och utveckling hämmas.

 

Bostadsbristen har blivit ett av de största hindren för jobb och tillväxt. Människor har svårt att flytta till jobb eller utbildning och det hindrar företag från att anställa.

För att klara jobben och öka bostadsbyggandet krävs en aktiv bostadspolitik, ett tydligt nationellt mål för bostadsbyggandet, insatser för att minska byggkostnaderna och öka investeringarna i bostadssektorn. Det är viktigt med neutrala villkor mellan upplåtelseformerna. Ett steg för fler bostäder är att forma en bred nationell samling (byggpakt) för att öka byggandet. I byggpakten ska bland annat företrädare för byggbranschen och kommunerna ingå och arbetet ska ledas av regeringen. En tillväxtmiljard ska fördelas till kommuner med hög byggtakt utifrån sin befolkningsmängd och här ska Upplands-Bro ligga i framkant och få fart på byggandet i vår kommun.

På nationell nivå vill vi också förändra plan- och bygglagen för att snabba upp byggprocessen.

Bostadsbristen är framförallt en brist på hyresrätter. Under de senaste åren har antalet hyresrätter i Stockholmsregionen minskat. Allmännyttans lägenheter har sålts ut och om­bildats och nyproduktionen av hyresrätter har varit konstant låg. Bara med en kraftigt ökad nyproduktion av hyresrätter kan vi skapa en funktionell bostadsmarknad med plats för alla de unga människor som vill arbeta, studera och leva i regionen.

I Upplands-Bro ökar även antalet äldre snabbt. Till den senare gruppen kommer det att behövas olika boendeformer som t.ex. trygghetsboende, seniorboende, satellitboende, gruppboende, företrädesvis i hyresrättsform.

Upplands-Brohus ska aktivt delta i framtagandet av ett bostadsförsörjningsprogram med perspektivet nybyggnation. Vi vill öka takten i byggandet och bygga fler hyresrätter i Up­plands-Bro. Bostadsbristen är inte bara en generell bostadsbrist, den är framför allt en brist på hyresrätter. Både ungdomslägenheter och lägenheter med högre service och trygghet för äldre är två sätt att möta de enskildas behov. Vi, Socialdemokrater vill införa byggbonus för byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter, vilket stimulerar och underlättar för bla ungas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden, kunna flytta till utbildning eller jobb .

 

För vi vet att det satsningar som inte görs idag kommer att kosta mångfalt i framtiden. Bygg med varierade upplåtelseformer men värna hyresrätten – inga utförsäljningar och minst 30 % hyresrätter med rimliga hyror vid nybyggnationer. Det är också av största vikt att samverka med olika byggherrar för fler bostäder i Upplands-Bro kommun.

Upplands-Brohus AB har en speciell roll att spela när gäller bostadsförsörjningen i kom­munen och ska därför fortsätta att vara kommunägt. Bolaget ska även verka för effektiv energianvändning och öka andelen förnybar energi. Vid upprustning och produktion ska resurssnål teknik samt förnybara material användas. Upplands-Brohus ska också vara ett föredöme när det gäller kretsloppstänkande med väl fungerande och energisnålt om­händertagande av källsorterat avfall.

Ett av Upplands-Brohus uppdrag är att ge de hyresgästerna reellt inflytande över sitt bo­ende och detta ska fortsätta att utvecklas i samarbete med de boende

Boendemiljöerna måste förbättras och vi vill skapa gröna bostadsområden. Grönområden och närhet till rekreationsområden är viktigt för att öka livs- och boendekvaliteten och ska­pa attraktiva bostadsområden åt alla.

Villaägare i kommunen som har tomträttsavtal ska också framöver erbjudas möjligheten att köpa dessa till 40 % av taxeringsvärdet.

 

Vi ska upprätta ett bostadspolitiskt program som kommer att innehålla mål och

förutsättningar för byggande i Upplands-Bro kommun 2015 -2025.

Byggandet ska ske med varierade upplåtelseformer och värna hyresrätten – inga

utförsäljningar och minst 30 % hyresrätter med rimliga hyror vid nybyggnationer.

Vi ger Upplands-Brohus som kommunen själv äger i uppdrag att åter starta upp sin

bostadsproduktion. Fram till 2018 ska det totalt byggas 200 allmännyttiga lägenheter. En

sådan insats ska speciellt riktas mot unga vuxna, studerande och äldre.

Vi vill att Upplands-Brohus ska ges ett mål om bostadsbyggande för unga och studenter,

som innebär att 20 procent av de bostäder bolaget planerar och bygger ska vara små

yteffektiva hyresrätter anpassade för unga.

Vi kommer att samverka med privata byggherrar för fler bostäder i Upplands-Bro kommun.

Vi vill utveckla nya prissättningsmodeller för billigare byggande, där kommunerna tar betalt

först den dag då byggstart sker.

Vi kommer att öka bostadsbyggande genom kortade planprocesser och snabbare

planhandläggning.

Förtur skall ges för kvinnor och barn som levt/lever i våldsnära relationer.

Möjlighet till förtur ska finnas för personer över 70 år till det kommunala bostads företagets

Upplands-Brohus lättillgängliga lägenheter.

Var tionde ledig lägenhet ska förmedlas till 18-24 åringar. Möjlighet till delat

bostadskontrakt ska finnas.

 

Vuxenutbildningen

 

Utbildning lönar sig. Utbildning ger frihet och fler valmöjligheter i framtiden. Samt stärker Sverige.

 

Vi ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Arbetslösheten ligger stadigt runt 8 procent och är högre än i jämförbara länder. Antalet studerande inom den kommunala vuxenutbildningen är lägre än 2006. Antalet högskoleplatser har minskats med 19 000 sedan 2011.

Vi Socialdemokrater vill se ett land, en region, en kommun där vi samlas för att utveckla vår samhällsmodell. Vi ska konkurrera med kunskap och kompetens – inte med sänkta löner. Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. Utbildning är inte något man får en gång som ung och som räcker tills man blir gammal.

Företag och organisationer behöver kompetenta medarbetare, i ständig utveckling. Vuxenutbildningen utgör en viktig väg för människor att utbilda sig vidare och få en ny chans på arbetsmarknaden. Dagens snabba förändringar på arbetsmarknaden kräver en väl utbyggd vuxenutbildning. Det är aldrig för sent att lära in, lära om och lära nytt. Den borgerliga majoriteten har såväl på riks- som på kommunnivå tydligt visat att de inte prioriterar vuxnas behov av studier. Genom att skära ner på bidragen till Komvux har såväl den borgerliga regeringen som den borgerliga majoriteten i Upplands-Bro förstört många vuxnas möjlighet till vidareutbildning och vidare studier. Vi Socialdemokrater satsar på vuxenutbildningen. Men det behövs också annan utbildning som t ex kvalificerad yrkesutbildning Den är viktig och ska vara nära kopplad till arbetslivet, i bästa fall det lokala arbetslivet. En hög utbildningskvalitet på undervisningen ska ge en god grund att stå på för klivet ut i arbetslivet eller för steget in i högskolan. Alla som vill ska ha möjlighet att studera och utvecklas. Vi vill införa en kunskapsgaranti som innebär att den som är under 25 år ska erbjudas en plats i kunskapslyftet, liksom den som är nyanländ och saknar grundskola. Den kommunala vuxenutbildningens viktigaste prioriteringar är att ha hög tillgänglighet liksom hög flexibilitet.

Det är viktigt att ett bra samarbete byggs upp för att samordna SFI, vuxenutbildning, yrkesinriktade program, introduktionsprogram och praktik. Inom ramen för utbildningen ska även information ges om vilka rättigheter och skyldigheter människor har i det svenska samhället.

Det handlar om att starta upp ett ”Kunskaps lyft för vuxenutbildningen” vilket ska innehålla grundskoleutbildning, validering, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, kompetenshöjning, företagskurser mm. Aktivt samarbeta med branscher, näringslivet och kommunens arbetsmarknadsenhet.

 

Ett”Kunskapslyft för Vuxenutbildningen” i Upplands-Bro kommun startas

Investeringar i vuxenutbildningen genom fler platser inom yrkes Vux och Komvux görs.

Arbetsförmedlingen ska kunna upphandla platser inom vuxenutbildning för att

skräddarsy utbildningar som leder till jobb.

Utveckla utbudet av yrkeskurser och utbudet av yrkeskurser

Tillåta behörighetskompletteringar för studenter med redan komplett gymnasiebetyg.

Samarbete med branscher och näringsliv

 

Trygghetssamordnare

Vi vill inrätta en trygghetssamordnare med uppdrag att arbeta med brottsförebyggande arbetet tillsammans med polisen och bland andra Villa- och hyresgästföreningar, pensionärsföreningar, föräldraföreningar och idrottsföreningar. Allt för att säkerställa och kvalitetssäkra den lokala samverkan mellan kommunen och Polisen.

Upplands-Bro kommun ska ha ett nära samarbete med polisen och andra aktörer i det

kommunala brottsförebyggande rådet.

Polisen måste utveckla arbetssätt och metoder så att de skapar nära kontakt med lokalsamhället

och att de finns tillgängliga lokalt i hela vår kommun när det behövs.

 

MILJÖ & HÅLLBAR UTVECKLING

 

En av kommunens uppgifter är att skydda människors hälsa och miljön. Ett aktivt och kvalitativt arbete med bygg- och miljöfrågor är avgörande för hur vår kommun och vår miljö kommer att se ut i framtiden. Upplands-Bro ska föregå med gott exempel och låta kretsloppstänkande och hänsyn till en hållbar utveckling prägla planering, utförande och uppföljning i kommunen.

 

Kommunens verksamheter ska genomsyras av en grön profil och hållbar

samhällsutveckling.

Taxor och avgifter ska premiera ett resurssnålt beteende

Vi slår vakt om strandskyddet så att allmänhetens tillgång till stränderna tryggas och växt-

och djurlivet skyddas.

Saltfri halkbekämpning ska tillämpas i Upplands-Bro kommun så långt det är möjligt.

Användning av förnyelsebar energi och effektiv energianvändning i kommunala

verksamheter samt utreda möjlighet att tanka biogas i kommunen skall genomföras.

Källsorteringen av avfall i de kommunala verksamheterna skall öka.

Utredning om behovet av eventuella åtgärder för att säkerställa god vattenkvalitet i

Lejondalssjön, Örnässjön och Lillsjön slutförs.

 

Fler ska kunna anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet och utbyggnaden av ett

bra omhändertagande av dagvattnet ska fortsätta.

Inrättande av naturreservat vid Örnässjön/Lillsjön genomförs.

Bra dricksvatten tryggas genom fortsatt samverkan för en god vatten- och luftkvalitet och

dricksvattnet ska värnas genom att andelen miljöförstörande ämnen som tillförs Mälaren

minskar.

Grunden för miljötillsynen skall vara nationella, regionala och lokala miljömål.

Miljömedvetenheten ska öka bl.a. genom fortsätt information till invånare, föreningar och

företagare via Miljöalmanackan.

Miljöengagemanget – inom områdena avloppsrening, energianvändning och bevarande av

den biologiska mångfalden – ska öka hos fastighetsägare, lantbrukare och andra företagare

genom samverkansprojekt.

Att fler ska kunna anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Utbyggnaden av ett bra omhändertagande av dagvatten kommer att fortsätta.

Kommunens energianvändning skall vara effektiv och miljövänlig.

Avfallshanteringen vidareutvecklas genom hushållning, källsortering, återvinning,

kompostering och bättre energiutvinning.

Energisnål gatubelysning används genom att byte av lampor och armaturer slutförs.

Det blir fler skyddade natur- och grönområden både i närmiljön och i större naturområden.

Den biologiska mångfalden ska värnas.

Kretsloppstänkande och hänsyn till en hållbar utveckling ska prägla planering, utförande och

uppföljning i kommunen.

Kortare hanteringstider samt hög kvalitet på information om och hantering av

myndighetsärenden skall råda.

 

PERSONALEN

 

Upplands-Bro ska vara ett föredöme som arbetsgivare. Kommunens anställda är dess viktigaste resurs och vi vill satsa mer på personalutveckling för att kunna tillgodose nya krav ute i verksamheterna. Inflytande över den egna arbetssitua­tionen är viktig. Den personal som är anställd inom kommunen ska i hög grad kunna påverka sin arbetssituation, utvecklas och bidra aktivt till utvecklingen på arbetsplatsen. Vi vill skapa ytterligare möjligheter för personalen att påverka sin arbetstid och sin semestertid.

 

Sjukskrivningstalen har sjunkit tack vare satsningar på friskvård och arbetsskadeförebyg­gande åtgärder och det arbetet ska fortsätta.

Arbetsmiljöarbetet måste kontinuerligt utvecklas och förbättras. Varje arbetsplats ska präglas av att ha en hållbar utveckling i centrum.

Utveckling av arbetsorganisationen tillsammans med chefsutveckling ska fortsätta att bidra positivt. Genom att i första hand arbeta långsiktigt med återväxt och kompetensutveckling ska vi hantera ev. övertalighet. Samarbete med fackliga organisationer ger oss en helhetssyn av de verksamheter som kommunen driver. Personal och brukare ska ha inflytande över hur verksamheten ska genomföras.

 

Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare. Personalen ska kunna påverka sin

arbetssituation, utvecklas och även bidra till utveckling av verksamheten.

Kommunen ska arbeta långsiktigt med personalförsörjningen. Vi måste se till att ha personal

med rätt kompetens för den verksamhet som ska genomföras.

Vi har ett samverkansavtal som innefattar samtliga fackliga organisationer.

Med det som grund vill vi skapa en helhetssyn samt ge personalen

tillsammans med brukarna ett större inflytande över hur verksamheten ska

genomföras. Därigenom tror vi att verksamheten utvecklas positivt och resurserna utnyttjas

bättre.

Personalen ska ha ytterligare möjligheter att påverka sin arbetstid och sin semester tid.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska förbättras och varje arbetsplats ska ha en hållbar

utveckling.

Under de senaste åren har sjukskrivningarna minskat. Det är resultatet av ett målmedvetet

arbete. Satsningar har gjorts på friskvård & arbetsskadeförebyggande insatser.

Friskvårdsbidrag är till för att arbetsplatser att erbjuda sina anställda skattefri motion. Men

vissa idrotter är undantagna i Skatteverkets lista, till exempel ridning. Vi vill se över

friskvårdsbidragets utformning och eventuella förbättringar så att fler kan använda

friskvårdsbidraget och inkludera ridning. Vi kommer utreda lite närmare exakt var gränserna

ska gå, men vi tycker bestämt att ridsporten borde kunna lyftas in på direkten. Det är en

jämställdhetsfråga att inkludera ridning.

Fortsatt utveckling av arbetsorganisationen och chefsutveckling i kommunen.

Utvärdera och uppdatera det personalpolitiska programmet.

Vid eventuell övertalighet ska denna i första hand lösas genom omskolning och

kompetensutveckling, för att ta vara på personalens kompetens och i största möjliga mån

undvika uppsägningar.

 

KOMMUNENS EKONOMI & STYRNING

 

Gemensamma resurser ska gå till att säkra vår välfärd. Så bygger vi en generell välfärd som innebär ökad jämlikhet, ökad trygghet och en bättre skola, vård och omsorg. Det handlar i grund och botten om att arbeta för den jämlikhet som skapar just likvärdiga möjligheter till frihet och ger individen plats att växa, nå framgång och förverkliga sitt livsäventyr. Kommunen behöver ha en god ekonomisk hushålln­ing för att vi ska klara välfärden långsiktigt. Detta kräver fortsatt noggrann hanter­ing av ekonomin samtidigt som skola, vård och omsorg värnas.

 

Varje kommundel ska ges möjlighet att utvecklas positivt utifrån sina egna förutsättning­ar och därmed främja inflyttning av både enskilda medborgare och nya företag. Vi so­cialdemokrater vill se en fortsatt stark tillväxt i Upplands-Bro och utbyggnaden ska ske på ett socialt, miljömässigt och kommunalekonomiskt hållbart sätt.

Att kommunen behöver ha en god ekonomisk hushållning för att vi ska klara utmaningen är självklart men vikten av att ta detta ansvar bör ändå poängteras. Vi ska göra detta genom noggrann uppföljning av att ekonomin sköts och att de budgetbeslut som fattats optime­ras och följs upp för varje verksamhet. Detta arbete ska drivas konsekvent och utvecklas vidare. Vi socialdemokrater har under många år klarat av välfärden i kommunen utan att höja skattesatsen och vår ambition är att så även ska vara fallet framöver. Kvalitet inom t.ex. skola och omsorg går alltid före skattesänkningar och kommunen ska fortsatt ha en skattepolitik som främjar kunskap, tillväxt och långsiktig finansiering av välfärden.

 

Effektiva verksamheter och noggrann uppföljning garanterar god ekonomisk

hushållning med skattebetalarnas pengar.

Utvecklingen av vår gemensamma välfärd går före skattesänkningar. Vår ambition är att vi

även under den kommande mandatperioden ska klara oförändrad skatt.

Relevanta taxor premierar resurssnålt beteende.

Inflyttning till kommunen för nya medborgare och företag ska främjas

Tillväxt och utbyggnad i Upplands-Bro ska ske på ett socialt, miljömässigt och

kommunalekonomiskt hållbart sätt.

En tjänst som Kommunjurist ska inrättas.

 

EGENMAKT & MÖJLIGHET ATT VÄLJA

 

Vår kommun ska vara en kommun där människors makt över sin egen vardag ökar genom delaktighet i och information om de demokratiska processerna och besluts­fattandet. Upplands-Bro kommun ska verka för att den lokala demokratin fördjupas genom att tillämpa ett öppet arbetssätt där politiska beslut föregås av tydliga skrift­liga beslutsförslag från förvaltningarna vilka ska vara brett tillgängliga för allmän­heten. Ungdomars samhällsengagemang ska uppmuntras och de som brukar kom­munal service och verksamhet ska ha större inflytande över hur olika tjänster utförs.

 

Det gäller även möjligheten att välja mellan olika utförare av kommunal verksamhet eller välja vilken skola eller vilket äldreboende som bäst passar dina behov. Vi vill se både kom­munal och fristående verksamhet men det är inget mål i sig utan ett av flera möjliga verktyg för att öka den enskildes makt över sin vardag. I de fall verksamheter ska konkurrensutsät­tas anser vi att en extern aktör eller personer inom den aktuella verksamheten ska ha visat intresse och konkurrensen ska alltid ske öppet och transparent. För all verksamhet såväl i kommunal regi som på entreprenad eller i annan driftsform ska tydlighet gällande rät­tigheter och skyldigheter, insyn och uppföljning gälla och ständigt utvecklas. Ekonomisk vinst ska aldrig tillåtas på bekostnad av verksamhetens kvalitet. Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägares vinstuttag.

Vi vill att kvaliteten på kommunens verksamheter ska lyftas fram och stå i fokus på ett tydligare sätt än idag. Det ska gälla oavsett vem som driver verksamheten. Därför vill vi att alla verksamheters kvalitet redovisas öppet. En övergripande kvalitetsstrategi ska tas fram och ett system för ledning, uppföljning och deklaration på kvaliteten på alla kommunens verksamheter införs. För att genomföra detta inrättas ett kvalitetskontor som också får till uppgift att redovisa jämförelsetal, kvalitetskontroller och tillhandahålla fakta som hjälp för invånarna när de ska använda de gemensamt finansierade tjänsterna.

 

Kommunen ska på olika sätt stimulera medborgarnas intresse för och delaktighet i den politiska

beslutsprocessen.

Den lokala demokratin ska stärkas genom ökad möjlighet till delaktighet och ett öppet arbetssätt.

Det ska vara enkelt för alla att ta del av politiska beslutsunderlag.

Ökat samhällsengagemang framförallt hos ungdomar ska uppmuntras t.ex. genom att utveckla

eller införa demokratidagar, medborgardialoger, rådslag och liknande.

De som nyttjar kommunal service och verksamhet ska få större inflytande att bestämma hur

olika tjänster ska utföras.

Kvalitet i verksamheterna är viktigare än driftsform. Därför vill vi öka möjligheten att välja

mellan olika utförare av kommunal verksamhet. Det är inte ett mål i sig utan ett medel för att öka

människors makt över sin egen vardag. men oavsett ut förare ska inte ekonomisk vinst leda till

avkall på kvalitet eller insyn.

Ett kvalitetskontor ska inrättas som också får till uppgift att redovisa jämförelsetal,

kvalitetskontroller och tillhandahålla fakta som hjälp för invånarna när de ska använda de

gemensamt finansierade tjänsterna.

 

JÄMSTÄLLDHET

 

Jämställdhet skapar värden för den sociala, miljömässiga och ekonomiska dimen­sionen och bidrar till att främja hållbar utveckling. Det är också en grund för effek­tiv resursanvändning och en effektiv organisation. Jämställdhet är en fråga för hela kommunen och den verksamhet som bedrivs.

 

Jämställdhet skapas där beslut fattas, resurser fördelas och normer skapas. Upplands-Bro kommun har ambitionen att förstärka jämställdhetsarbetet både som arbetsgivare och i samhället. Både samhällsstrukturen och kommunens utbud av service och tjänster ska gen­omsyras av jämställdhet. Det innebär att service ska utformas och resurser fördelas likvär­digt. Som en betydande arbetsgivare på orten ska kommunen vara ett föredöme.

Skola och förskola har ett speciellt ansvar för att bidra till ett jämställt Upplands-Bro.

Jämställdhet är en fråga om kvinnors och mäns makt att forma samhället och sina egna liv så det blir jämställt. Det innebär en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet samt att mäns våld mot kvinnor upphör.

Alla som jobbar i Upplands-Bro kommun ska erbjudas heltidsanställning. Vi anser att heltid

är en rättighet och deltid en möjlighet.

Förskolan och skolan ska arbeta medvetet med genusfrågor i verksamheten för att

systematiskt motverka att flickor och pojkar behandlas olika.

Kommunens stöd till föreningslivet ska premiera verksamheter som systematiskt är inriktade

på att belysa och motverka skillnader mellan flickor och pojkar.

Upplands-Bro kommun ska ha ett utvecklat samarbete med kvinnojouren och andra ideella

krafter för att arbeta mot våld i nära relationer.

 

 

 

facebook Twitter Email